Auteurs: Jos Kessels, Pieter Mostert, Erik Boers
Wat mij betreft mag het boek ‘Vrije ruimte. Filosoferen in organisaties’ worden doorvertaald naar de (basis)schoolsetting. Immers op basisscholen en middelbare scholen is het inmiddels gemeengoed om debatten te houden. Maar hoe zit het met het socratisch gesprek, het kunnen uitstellen van je oordeel en bespiegelend kunnen nadenken. Het boek en werkboek ‘Vrije ruimte’ kan je als leerkracht inspireren om eens een andere vorm van filosoferen te kiezen in de klas.
Waarom zou je eigenlijk filosoferen op school? ‘Scholing’ komt van origine van het Griekse woord scholè. Een school is dus een van oorsprong vrije ruimte, een vrijplaats om na te denken, samen met anderen, over hoe de wereld in elkaar zit, wat ons en anderen te doen staat, wat het goede leven inhoudt. Het laat je dieper nadenken over kwesties.
Vrije ruimte is noodzakelijk om te kunnen onderzoeken wat een juist perspectief is op de kwesties die je bezighouden. We kunnen daardoor reflecteren op onszelf en onze activiteiten, en onszelf een spiegel voorhouden. Het boek biedt inzicht in de verschillende vormen van filosoferen:
- Dialectica (Op zoek naar de rede, o.a. socratisch gesprek)
- Retorica (Vrijmoedig spreken, o.a. kapittelen)
- Grammatica (Het kleine en het grote verhaal, o.a. anekdote)
- Ethica (Meesterschap, o.a. middenpositie)
Werkboek
Er bestaat ook een werkboek van Vrije ruimte. Hierin staan nog meer werkvormen om al filosoferend jezelf vrijer te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Dialectica: beelden en metaforen, denkfiguren, vragencarrousel, dialoog, toveren, dilemmagesprek, achterkant van het gelijk, kunst kijken.
- Retorica: kort betoog, tegenspreken, onderzoek van een geschil, beraad, kapittelen, klaagzang
- Grammatica: smaak van woorden, ansichtkaart, redactioneel commentaar, persoonlijke anekdote, recensie
- Ethica: analyse van gewoonten, middenpositie, atlas van waarden, klaarheid scheppen
Bestellen bij bol >>
www.eidoskoop.nl >>
www.hetnieuwetrivium.nl >>