Op De Vrije Ruimte (PO en VO) is er vertrouwen in de innerlijke kracht van kinderen. Leerlingen krijgen de ruimte om zelf lessen en activiteiten te kiezen en zo hun eigen leerweg uit te stippelen. Kinderen krijgen waardering en zelfvertrouwen en leren hoe ze met problemen en eigen verantwoordelijkheid om moeten gaan, vaardigheden die ieder nodig heeft in de toekomst.

Leerlingen bepalen hun eigen lesprogramma en tempo. Daarnaast past De Vrije Ruimte sociocratische besluitvorming toe. Docenten, ouders en leerlingen hebben een gelijke stem en beslissen mee over onderwijs en schoolregels. Dit levert een grote betrokkenheid op.

Onderwijs is niet het vullen van lege emmers, maar het aansteken van een haardvuur.

Uitgangspunten

  1. democratisch onderwijs
  2. natuurlijk leren
  3. sociocratie
  4. living values
  5. fairtrade en biologisch

1. Democratisch onderwijs

In het democratische onderwijs ontwikkelen kinderen zich in vrijheid en gelijkwaardigheid. Dat betekent dat leerlingen zelfgestuurd leren en mee kunnen beslissen over de invulling van de leeromgeving. Het resulteert in authentieke, open-minded, verantwoordelijke personen die dichtbij zichzelf staan en zich kunnen manifesteren in de moderne samenleving.

Een democratische school is een leergemeenschap gebaseerd op twee pijlers:

• Vrijheid: leerlingen leren zelfgestuurd

• Gelijkwaardigheid: leerlingen kunnen meebeslissen over de invulling van de leeromgeving

2. Natuurlijk leren

Bij De Vrije Ruimte gaat men er vanuit dat ieder mens vanaf zijn geboorte een innerlijke motivatie heeft om uitdagingen aan te gaan, grenzen te verleggen, kortom, om zich verder te ontwikkelen.

Wij hebben daarom volledig vertrouwen in de innerlijke kracht van het kind. Ons uitgangspunt is dan ook dat het niet nodig is om aan kinderen te trekken of te duwen, in cognitieve of andere zin.

Mensen leren gemakkelijker, sneller en met meer plezier wanneer zij er voor open staan. Ze komen op hun eigen tijd, niveau en manier bij hun innerlijke, van nature aanwezige, motivatie om zich te ontwikkelen en respectvol om te gaan met zichzelf en hun omgeving. Op deze school krijgen de kinderen de ruimte die ze nodig hebben om die activiteiten te kunnen kiezen die hen het meeste opleveren. Dat zijn de dingen waar ze nog niet goed in zijn of vaardigheden die ze moeten hebben om verder te komen. Discipline en doorzettingsvermogen zijn er volgens ons vanzelf als de motivatie van binnenuit komt.

3. Sociocratie

Sociocratie is een bestuursvorm die uitgaat van de gelijkwaardigheid van individuen. Die gelijkwaardigheid komt tot uiting in het consentbeginsel: een besluit kan alleen genomen worden wanneer niemand van de aanwezigen een overwegend beargumenteerd bezwaar heeft tegen het nemen van dat besluit. De school wordt bestuurd door docenten, leerlingen en ouders samen. Men is gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van leven en leren op De Vrije Ruimte.

Kringen

In een sociocratische bestuursvorm is de organisatie opgebouwd uit kringen: groepen die ieder een eigen doel, beslissingsgebied en verantwoordelijkheid hebben. Zo kunnen er naar behoefte van de groep steeds nieuwe kringen ontstaan. Vaste kringen zijn de maandagkringen, de leerlingenkring, de kernkring onderwijs, begeleiderskring, de ouderkring, de schoolkring en de bestuurskring.

Zowel leerlingen, docenten als ouders kunnen hun kennis, ideeën en ervaringen inbrengen om de school levend te houden. Als de kringen te groot worden om effectief te kunnen vergaderen is de kring zelf verantwoordelijk om te zorgen voor een werkbare situatie, bijvoorbeeld door het oprichten van een hulpkring.

4. Living Values

De Vrije Ruimte heeft ervoor gekozen om vanuit de eigen identiteit ook Living Values Education schoolbreed als uitgangspunt te nemen. Er wordt gewerkt met een meerjarig programma van 2,5 jaar, waarin elke waarde steeds voor een periode van 7 of 8 weken centraal staat. De 12 waarden van Living Values zijn: vrede, respect, liefde, verantwoordelijkheid, eerlijkheid, samenwerking, geluk, verdraagzaamheid, eenvoud, bescheidenheid, vrijheid en verbondenheid.

5. Biologisch en fairtrade

Ook tijdens het eten op school en thuis brengt De Vrije Ruimte de Living Values in de praktijk door verantwoordelijkheid te nemen en respect te tonen voor de planeet, het milieu, de dieren, de planten en de boeren die ons eten verbouwen en telen. Het eten in de kantine is daarom 100% biologisch, Fairtrade en milieuvriendelijk. Voor de catering en schoonmaak worden ook producten gebruikt die biologisch, eerlijk en milieuvriendelijk zijn.

Naar de website van De Vrije Ruimte >>

Shares:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *